wat is Lambda sensor

lambda sensor kopen

De Lambda-sensor is een apparaat dat controleert de werking van een katalytisch systeem en de bijbehorende emissies. Het apparaat heeft twee elementen, een zender en een ontvanger (of een interface), die worden verbonden door kabels naar een computer. De Lambda sensor is over het algemeen gevonden in uitlaatsystemen voor alle auto ‘s uitgerust met EOBD (elektronische emissie controle systeem) en met een aantal auto’ s met extra sensoren, ofwel van een lager niveau of van een hogere orde, voor de emissies testen.

De belangrijkste functie van de lambdasonde is om de prestaties van het katalysatorsysteem en de uitstoot van verontreinigende stoffen in het uitlaatsysteem te controleren. Bij moderne auto’s, inclusief die met EOBD (elektronisch emissiecontrolesysteem) en bij nieuwere voertuigen met meerdere katalysatoren, is er een secundaire lambdasonde bij elke katalysator, met de hoofdeenheid bij het uitlaatspruitstuk dicht bij de motor. Met deze sensoren gecombineerd geeft de Lambda sensor een compleet beeld van de werking van de auto en van het katalytische systeem.

Elk onderdeel van het apparaat heeft verschillende functies en verschillende niveaus van gevoeligheid. Om te beginnen, het belangrijkste Lambda sensor, aangeduid als een primaire Lambda-sensor bewaakt de uitstoot van de uitlaatgassen van auto ‘ s. Het houdt rekening met de hoeveelheid rook, stof en andere deeltjes die zich ophopen aan de katalysator muur. Wanneer de temperatuur van de uitlaatgassen verlaagt, de rook en de deeltjes bezinken op de converter muur, waar ze worden vervolgens gewaardeerd door de Lambda-sensor. Door het monitoren van de rook en het deeltje accumulatie, de Lambda-sensor maakt de chauffeur om te weten als zijn auto is het uitzenden van overmatige hoeveelheden rook.

De tweede Lambda sensor, die bekend staat als een secundaire Lambda-sensor bewaakt de prestaties van de katalytische systeem. Deze sensor functies door het opsporen van de emissie van koolmonoxide, dat is zeer giftig wanneer het in contact komt met de mens. Als de bestuurder van het voertuig merkt dat de emissie van koolmonoxide dan de wettelijke grenzen, de Lambda-sensor waarschuwt hem, en voorkomt zo de uitstoot van schadelijke gassen.

Naast het controleren van de emissieniveaus van de auto, controleert de Lambdasonde de prestaties van het katalysatorsysteem zelf. Het helpt bij het corrigeren van problemen in het verbrandingsproces. Als er bijvoorbeeld een afwijking is in de werking van de convertormuur, kan deze unit de autobezitter helpen het probleem te diagnosticeren en te corrigeren door defecte componenten te verwijderen en te vervangen door betere.

De Lambda-sensor kosten zijn afhankelijk van het type motor in de auto en op het nummer van een katalysator. De meeste mensen kiezen voor het kopen van de goedkoopste Lambda sensor beschikbaar in de markt, maar je moet nooit een compromis over de kwaliteit van de Lambda sensor als je kan eindigen met een dure fout.

Chipperformance.nl